Παίζοντας video games μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργική

Παίζοντας video games μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη όσο πάντα πίστευα και ορισμένα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργική ελευθερία

Παίζοντας video games μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργική
video games

Παίζοντας video games μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη όσο πάντα πίστευα και ορισμένα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργική ελευθερία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της δημιουργικότητας, λένε οι ερευνητές.

Στην πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Creativity Research Journal, οι ερευνητές ανέλυσαν 352 συμμετέχοντες. Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του Minecraft, με ή χωρίς οδηγίες, για να παρακολουθήσουν τηλεοπτική εκπομπή ή να παίξουν ένα video game αγώνα αυτοκινήτου.

Μετά από 40 λεπτά παιχνιδιού ή παρακολούθησης της τηλεόρασης, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν πολλές εργασίες δημιουργικότητας. Για να μετρήσουν τη δημιουργική παραγωγή, τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν ένα πλάσμα από έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τη Γη. Τα πιο ανθρώπινα πλάσματα που σημειώθηκαν χαμηλά για τη δημιουργικότητα και τα λιγότερο ανθρώπινα όπως τα υψηλά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έδωσαν την ελευθερία να παίζουν το Minecraft - ένα παιχνίδι που επιτρέπει στους παίκτες να εξερευνήσουν μοναδικούς κόσμους και να δημιουργήσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν - χωρίς οδηγίες ήταν οι πιο δημιουργικοί, ενώ όσοι είχαν εκπαιδευτεί να είναι δημιουργικοί ενώ έπαιζαν Minecraft ήταν οι λιγότερο δημιουργικοί.

"Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το Minecraft μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία δημιουργικότητας. Φαίνεται να υπάρχει κάτι για την επιλογή να το κάνουμε αυτό που έχει σημασία », δήλωσε ο Douglas Gentile, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Iowa.

Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για αυτό το εύρημα, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο καθοδηγημένος όμιλος Minecraft σκόραρε χαμηλότερα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jorge Blanco-Herrera από την ομάδα.

"Οι οδηγίες μπορεί να έχουν αλλάξει το κίνητρο των παικτών για παιχνίδι. Το να είσαι δημιουργικός ίσως έχει περιορίσει τις επιλογές του ενώ παίζεις, με αποτέλεσμα μια λιγότερο δημιουργική εμπειρία.

"Είναι επίσης πιθανό ότι χρησιμοποίησαν όλους τους« δημιουργικούς χυμούς »ενώ έπαιζαν και δεν είχαν αφήσει τίποτα όταν ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουν τη δοκιμή», είπε.

Τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια ενθαρρύνουν τους παίκτες να ασκούν κάποιο επίπεδο δημιουργικότητας. Για παράδειγμα, οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα και ιστορία για παιχνίδια ρόλων ή να ανταμειφθούν για δημιουργικές στρατηγικές σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, δήλωσαν οι ερευνητές.